Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VALLÁSTUDOMÁNY, 5. óra

2008.10.06

Numa Denis Fustel de Coulanges 

Élete

Szül. 1830 Párizs. Tanulmányok: École Normale Superieur, ásatások Chios szigetén, erről monografikus beszámoló ókor és későbbi korok, számos forrásterület együtt. Disszertációja: 1. (franciául) Polybios és Görögország római megszállása, 2. (latinul) Vesta és kultusza. Az ÉNS tanára, majd a Sorbonne-é. 1879-ben Francia középkori történeti tanszék, kifejezetten az ő kedvéért. Rossz egészségi állapot, 1889-ben megh. Massyban.

Területe

Történet- és vallástudomány, inkább Franciaországban hatott, leginkább majd Durkheimre. Távol áll a renani közéletiségtől, nem tipikusan francia, de érdekli a társadalmi vetület. Kritikus, arisztokratikus, a magánszférát részesíti előnyben a közzel szemben.

Módszere

Szigorú tudomány, azaz 
1. Források beható vizsgálata (árja-teória itt is, azaz gr.-római, ind, kelta és szláv anyag, de nem fajtipológia) 
2. Csak ezek alapozhatnak meg hiteles állítást 
3. Moderni eszmék visszavetítését kiküszöbölni 
+ a másodlagos irodalomnak nem tulajdonít nagy jelentőséget.

Főművei

1. La cité antique 1864 
2. Histoire des institutions politiques de l'ancienne France 1875-1892 (6 kötet)

Alapgondolatai

Magántulajdon, föld (szemben a német és orosz őstörténettel), a vallás mint a társadalmi lét alapja, halotti kultusz, szent tűz, házi oltár. Alapfogalmak: vallás - család - földbirtok. Kulcsfogalom: genos/genus (patrilineáris leszármazotti közösség, vö. Bachofen ellenkező gondolatával, a nemzésről alkotott kép: eső vagy mag, a halotti kultuszhoz: patriadzein/parentare. A társadalmi fejlőpdés útja: genus/genos - curia (vö. co-viria, Quirites)/phratria [ehhez szorosan kötődik: clientela] - tribus/phylé - civitas/polis. 4 forradalom: 1. a királyság vége, 2. a genus átmenete familiába, az elsőszülöttségi jog vége, a clientela fölszabadulása, 3. a plebs fölemelkedése, 4. demokrácia. Problémák: a clientela, avagy a szabadság és a szegénység viszonya, a kereszténység szerepe a halotti kultusz megszűnésében és a vallás "demokratizálásában".

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.